I’m in love with The Hague

I really had the best time of my life and I wouldn’t change a thing. Everyone should do exchange period!

I spent my August 2018 – January 2019 in The Hague The Netherlands. There are about 500 000 inhibits and it’s an hour’s train ride away from Amsterdam. I really loved the city and there were not so many tourists as Amsterdam has.

I studied in The Hague University of Applied sciences where my specialization was International Business. You could choose one 15 ects minor, I chose Human Resource Management. In addition that I had for example Business English Communication and International Business Law courses. The best thing about my studies were HRM courses. I learned so much! Teachers were all very motivated and inspiring and classes were well planned. I also think student respected teachers more which was nice. A lot of the studies were something I wouldn’t have had a chance to learn in TAMK so I was very happy with my curriculum.

I lived next to the school in this big building in 21st floor and had amazing view of The Hague from my window . I had my own room but shared the rest of the apartment with three others, two boys and one girl. They were also exchange students. We became a one big happy family and spent a lot of time together. Our friends often came to our apartment and we had movie nights, cooked together, sang singstar, talked, drank and partied and played a lot of Uno. So many happy memories. After Erasmus our group has stayed close and we even had our first reunion already!

 

During my free time I traveled to many other Dutch cities as it was very easy by train. I also visited Vienna (where I had two of my friends from TAMK doing their exchange), London and three Belgium cities.

I really had the best time of my life, in school and in the free time. More of my thoughts can be found from SoleMove feedback section and don’t hesitate to contact me if you want to know more. I can warmly recommend The Hague and all Erasmus experience.

4 thoughts on “I’m in love with The Hague

 1. Hi! So I have a couple of questions about your exchange in The Netherlands, because I’m interested in going there too. Can you say how much the rent was there for your apartment and how did you get it? Also what were the courses like there?

  1. Moikka! (Oletan, että puhut suomea?)
   Vuokrasin mun asunnon Duwon kautta (paikallinen toas). Kannattaa olla ajoissa liikenteessä, koska muistaakseen huoneet tulee vuokralle kesäkuussa ja menevät todella nopeaa. Asuin tässä https://www.duwo.nl/en/nc/about-duwo/our-buildings/overview-buildings/building-information/item/99/ Mulla oli iso oma huone, josta maksoin 545e kuukaudessa. Mutta esim. kämppiksillä oli pienemmät huoneet ja he maksoivat puolestaan vähemmän. Keittiössä oli keittolevy (ei uunia) ja pieni jääkaappi, mutta niiden kanssa oppi elämään 😀 Ei ehkä hinta-laatusuhteeltaan paras vaihtoehto, mutta sijainti ja fiilis oli 5/5. Koko talo on täynnä siis opiskelijoita ja todella paljon vaihto-opiskelijoita. Jos täydellistä rauhaa kaipaa, niin silloin en suosittele kyseistä taloa.
   Jos Duwon kautta päädyt vuokraamaan, varaudu isoon aloitusmaksuun. Muistaankseen piti maksaa ennakkoon ensimmäisen ja kahden viimeisen kuun vuokrat!

   Kurssit oli vaikeimpia kuin tamkissa ja hyvien arvosanojen eteen vaaditaan enemmän. Mutta tamkissa ne vaihdetaan vain suoritusmerkinnöiksi niin ei sinällään merkitystä. Suurin osa valitsi jonkun ison 15 opintopisteen kokonaisuuden esim. sustainable business, business in asia, accounting, marketing tai HR kuten itselläni oli. Sen lisäksi voin ainakin suositella business english communication ja international business law kursseja. Jälkimmäisen luennoilla ei esim. ollut pakko käydä vaan luennot tulit nettiin aina katsottavaksi. Ylipäätään läsnäolopakkoa oli paljon vähemmän kuin tamkissa. Kenestäkään opettajasta ei ole pahaa sanottavaan. Kaikki vaikuttivat olevan innoissaan siitä mitä opettavat ja sen vuoksi tunneillakin oli kivempaa! 🙂
   Viihdyin THUAS:issa hyvin. Aina oli jotain meneillään, mutta opiskelupaikkoja oli hyvin kirjastossa ja muualla. Ainut miinus surkea ja kallis kouluruoka.

   1. Joo suomea puhun, mutta aattelin vaan muuten vaan kommentoida enkuks alunperin 🙂 ja siis kiitos paljon näistä tiedoista! Ton vuokrafirman jo olinkin kalastellut esiin, mutta kaikki muut oli uutta tietoo. Kiitos vielä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *